Tiden springer iväg

Tiden springer iväg, nu har snart hälften av min tid som trainee gått, och det känns helt galet. Jag minns att i början fanns det en viss frustration om att komma igång och producera ”på riktigt”, och inte bara läsa dokument och sitta med på möten, jag va ju här för att jobba. Jag hade mina arbetsuppgifter också såklart, men jag ville ha mer. Men nu i efterhand vet jag att den tiden var otroligt viktig för mig, den förståelsen som jag fick för kommunen och planavdelningen som arbetsplats hade tagit betydligt längre tid om jag hade slängs in i hetluften direkt. Det har nu trappats upp något och jag sitter idag med arbetsuppgifter jag tycker är roliga, utvecklande och tillför något för såväl mig, förvaltningen och Varberg. Jag har hand om lite egna detaljplaner som varvas med sidouppgifter, vilket jag tycker är toppen. Dagarna är varierande och veckorna tickar förbi. Att få arbeta med stadsplanering i Varberg är verkligen superkul, som född varbergare så finns det en viss kärlek till staden som många varbergare nog känner igen.

Trainee-träffarna har varit bra på flera olika sätt. Trotts att flera av utbildningsdagarna bara varit en dag har vi fått en bra överblick över det aktuella ämnet. Just nu är vi igång med en mer omfattad projektledarutbildning, vilket känns bra att ha med sig i bagaget i framtiden. Men trainee-träffarna har också varit bra för att prata av sig med varandra; om situationen på jobbet och framtiden. Eftersom alla sitter i samma situation så förstår vi varandra och det har varit skönt att få rensa huvudet ibland.

Nu har vi snart utbyte också, det innebär att vi har två månader att spendera hos någon annan förvaltning, verksamhet eller företag. Jag har valt att dela upp min utbytesperiod på två stycken olika platser. Sedan en kurs i plugget har jag tyckt att det är kul med strategisk planering, vilket gjorde att det snabbt kom i tankarna när jag börja fundera över utbytet. Så en månad kommer jag att spendera hos dem som jobbar med strategisk planering här i Varberg. Jag kommer att sitta med ett gäng som tar fram översiktsplan, fördjupade översiktsplaner, strategier, riktlinjer med mera på en annan förvaltning här på kommunen. Den andra månaden kommer jag att vara hos ett arkitektföretag som jobbar med mycket planeringsfrågor. Det ska bli väldigt kul att se hur den privata sektorn är som arbetsplats och hur den skiljer sig från den offentliga sektorn. Jag ser utbytesmöjligheten som en bra chans att få en förståelse var i ”stadsplaneringsfältet” jag vill landa i framtiden.

Avslutningsvis vill jag rekommendera alla som är nyexaminerade och vill ha en bra övergång från plugget till arbetslivet med en unik möjlighet att förstå kommunen som arbetsplats och bygga ett brett kontaktnät på ett snabbt och effektivt sätt att söka till traineehalland. Rekryteringsprocessen har börjat och Varbergs kommun erbjuder återigen en planarkitekt-tjänst, så ta chansen och kom till en utvecklande och spännande arbetsplats med härliga arbetskollegor.