Direkt in i hetluften!

Hej, mitt namn är Ida Karlberg och jag är en av fyra i Trainee Halland 2019. Jag tog examen 2017 och har sedan dess hunnit arbeta både med granskning av penningtvätt och som internationell ekonomisk rådgivare men kände att jag nu ville tillbaka och fortsätta i linje med min utbildning och arbeta med företagsekonomi.

Ni kommer få följa min utveckling under ett par veckor framöver tillsammans med övriga trainees. Men först, en kort presentation av min roll och avdelning.

Jag är trainee på kommunstyrelsens förvaltning i Varberg och sitter på ekonomikontoret som ekonom. Här är vi uppdelade i tre avdelningar; upphandling, redovisning och budget, där jag tillhör den sistnämnda. Min främsta uppgift är att arbeta med kommunens budgetprocess och uppföljning av verksamheterna, men jag kommer även stötta upp redovisning och upphandling så småningom.

 

Vad har hänt på 5 veckor?

Vecka 1:

Började med att jag fick sitta med på tjänstemannaberedning som ett steg i budgetprocessen, där förvaltningarna stämmer av dagordning och reder ut frågor tillsammans med oss inför den politiska beredningen för budget 2020 och långtidsplan 2021-2024. Jag tyckte det var nyttigt att bara få sitta med och lyssna på förvaltningarnas resonemang kring budget och försöka greppa hur allt fungerar. Mycket intryck och nya personer!

Uppstartsinternat trainee Halland, där vi fick träffa 2018 års trainees med övernattning på Ringenäs golfklubb. Det blev en del aktiviteter och det var riktigt kul att få träffa både nuvarande och tidigare trainees och få höra deras reflektioner om programmet och hur det är på deras arbetsplatser.

Vecka 2:

Redan andra veckan fick jag tillsammans med en kollega hoppa in och stötta redovisning i deras delårsbokslut och granska kommunens balanskonton inför revision. Sagt och gjort!

Varje förvaltning fick komma in till vårt kontor och lämna sina underlag för respektive balanskonton, där jag tog emot deras besök och gick igenom underlagen tillsammans med dem och stämde av. Det var lärorikt att få träffa ekonomerna från andra förvaltningar men också få en första inblick i hur kommunens ekonomi ser ut.

Vecka 3-5:

Mycket tid har gått åt att skapa tabeller och texter till budgethandlingen 2020. Pilligt och svårt när man inte är så insatt ännu, men nu har jag stenkoll på alla investeringsprojekt som är på gång i Varberg iallafall! Utöver detta har det varit en hel del introduktion till system och arbetssätt de första veckorna och jag har även hunnit med en excelutbildning.

Varbergs kommun har haft en välkomstdag för alla nyanställda med presentationer om bland annat IT, ekonomi, kommunikation och HR. Fick då även möjlighet att träffa och prata med kommunordförande. Jättekul och bra information om kommunen.

Tiden går fort och man lär sig något nytt varje dag, ser verkligen fram emot allt vad kommande veckor har att erbjuda! Vi hörs snart igen!