Vilken möjlighet det är att bli anställd som trainee!

Hej!

Mitt namn är Emelie och sedan 3 september kan jag titulera mig som verksamhetsekonom på Socialförvaltningen i Falkenberg. Efter en sommar full av förväntningar inför hösten var det äntligen dags att kickstarta arbetslivet.

Dag ett startade vi upp lite smått med att skaffa inloggning till de olika systemen, gå igenom verksamheten och gå rundvandring. Det tog inte många dagar innan jag förstod vilken invecklad och komplex organisation Socialförvaltningen är, full av utmaningar och möjligheter! Mina största problem under uppstarten har varit att klura ut vad alla förkortningar står för och att lägga ansikten och namn på minnet för att undvika att presentera mig för samma person två gånger – det misslyckades jag med redan dag två!

Redan under första veckan insåg jag vilken möjlighet det är att bli anställd som trainee. Jag har kunnat sitta med i Socialnämndens arbetsutskott och se politikerna in action, fått närvara vid samverkan med de olika fackförbunden och varit med på internrevision. Även om jag än så länge har svårt att sätta allt i ett större sammanhang tror jag att jag i framtiden kommer ha stor nytta av alla sådana tillfällen eftersom det bidrar till en större förståelse för organisationen. Det ska bli spännande att se och följa vad som händer nu efter valet och hur det påverkar förvaltningen!

Förutom dagarna på kontoret så har jag hunnit med ett startinternat under två dagar på Ringenäs Golfklubb. Jag hade knappt hunnit tänka på vad jag kunde förvänta mig av utbildningsdagarna, eftersom dagarna på kontoret var fulla av massor av ny information, vilket resulterade i att jag missade helt att vi skulle övernatta på golfklubben. Men som vanligt går allt att lösa och jag hade två riktigt roliga dagar tillsammans med de programsanvariga och traineegruppen. Vi hade några utbildningstimmar där vi bekantade oss med varandra, analyserade oss själva, pratade om gruppdynamik och om förväntningarna på traineeperioden. Många bra reflektioner kom till ytan och det ska bli intressant att se hur jag sen kan koppla utbildningsdelarna till det nya arbetslivet.

Utöver utbildning och flertalet riktigt goda måltider på golfklubben hann vi med att träffa traineer från förra året. De peppade oss inför de kommande elva månaderna och gav oss tips. De hade styrt upp en hemlig aktivitet under eftermiddagen, nämligen tävling på Prison Island. Riktigt roligt!

Veckorna därefter på kontoret har jag suttit med min handledare Cicci som också är verksamhetsekonom och tillsammans har vi stämt av balanserna, förberett inför delårbokslut och haft uppföljningssamtal med enhetscheferna inom egen regin. Än så länge är siffrorna bara just siffror i olika datasystem men jag längtar tills jag kan förstå hur allt hänger ihop!

Bilderna i inlägget kommer från startinternatet och från utbildningstillfälle nummer två när vi var på Grand i Halmstad. Vi hörs snart igen!