Vardagen som ekonom – mycket på gång!

Månadsrapporter och prao-elever avklarade men ingen tid för vila än!

Budget 2020 är antagen av kommunfullmäktige och prao-eleverna fick följa med in för att kika på hur det går till och även jag fick besöka fullmäktigesalen för första gången. Win-win! Eller ja.. prao-eleverna kanske inte var riktigt lika intresserade. Men vår ena prao-elev skulle minsann bli stadsminister, ”mission complete”.

Internbudget, detaljbudget, måluppföljning, bokslut och årsredovisning är några av de uppgifter som nu står för dörren de kommande 2 månaderna, men allt är så himla lärorikt och intressant att man nästan glömmer bort att det är stressigt emellanåt.

Det är också tur att man har lite roliga saker att se fram emot. Som bland annat ekonomikontorets årliga julavslutning, när hela kontoret samlas efter jobbet för julklappslek, glögg och pepparkakor. Men även kommande projektledningskurs som drar igång redan nästa vecka! Ser fram emot att fräscha upp minnet och kanske lära mig något nytt:)

Som ekonom har jag märkt att man får jobba med väldigt många olika saker, men det är också det som gör det här jobbet så roligt. I veckan har jag exempelvis bollat diverse frågor som uppstår när man har en gemensam nämnd för två kommuner. Falkenberg och Varberg delar nämligen på Överförmyndarnämnden och det är inte helt lätt alla gånger. Falkenberg har dessutom budgetprocess på våren och Varberg på hösten, så det är en utmaning och många bollar i luften men det är också då rollen som central ekonom blir väldigt tydlig.

I förra veckan var jag även på mitt första ”VEG-möte”, där alla ekonomer i kommunen är inbjudna för uppdatering och information om sådant som berör oss alla, bland annat årsredovisning och IT-kostnader. Dessa träffar sker ungefär en gång i halvåret och hålls hos olika förvaltningar varje gång som då också presenterar vad som är på gång hos dem. Denna gången var vi inbjudna hos kultur och fritid som presenterade Varbergs nya is- och simhall ”Pingvinen”, som beräknas vara klar hösten 2021.

Det var lite uppdatering från mig innan juletider, vi hörs igen nästa år!