Så vad innebär tjänsten trainee planarkitekt hos Varbergs kommun, och varför sökte jag denna tjänst?

Jag heter Pontus Karlsson, är 27 år, och har tjänsten som planarkitekt hos Varbergs kommun. De senaste tre åren har jag studerat stadsplanering i Malmö, men är ursprungligen från Varberg. Jag har nu återvänt hem till västkustens pärla efter åtta år runt om i världen. Så vad innebär tjänsten trainee planarkitekt hos Varbergs kommun, och varför sökte jag denna tjänst? Planarkitekter är kommunens tjänstemän som upprätthåller detaljplaner och planprogram för stadens fysiska utformning. Jag ser den här tjänsten som en utmärkt chans att få göra det som jag verkligen brinner för: att påverka Varbergs framväxt och utveckling. Varberg är idag en fantastisk kommun med bra befolkningstillväxt och gynnsamma verksamheter, vilket ställer stora krav på stadens fysiska utveckling. Samtidigt består staden av flertalet unika kvalitéer och kulturhistoriska byggnader som påverkar intrycket av Varberg som stad. Att få möjligheten att binda samman dessa kvalitéer och utmaningar till en helhet är för mig ett otroligt kul och utvecklande arbete.

Den första månaden har varit intensiv och utvecklande, men framförallt kul! På kontoret har det varit en härlig blandning av individuella arbetsuppgifter och bisittande på möten. Det har varit full fart från start, då det första eftermiddagen låg en arbetsuppgift på mitt skrivbord. Vilket såklart har varit skoj! Jag har haft min handledare Linnea som hjälpt och stöttat mig när jag funderat på hur jag ska gå vidare. Vid sidan av mina arbetsuppgifter och möten har jag varit med på flertalet sammanträden av olika slag. Både för att förstå hur förhandlingen mellan exploatör och kommun går till, men också för att förstå kommunens uppbyggnad och olika processer. Det återstår fortfarande en del frågetecken, men det kommer!

Det har blivit en del utbildningsdagar med såväl förvaltningen som trainee-gruppen. Vi på stadsbyggnadskontoret har även varit iväg på en studieresa till Linköping (Vallastaden!) och Norrköping, superintressant och givande! Förra veckan hade vi verksamhetsplanering, vilket gav mig en förståelse över vad som förväntas av planavdelningen det kommande året. Just det, vi har även hunnit flytta och byta lokaler. Som ni hör så har det hänt en hel del på bara en månad. Och vid sidan av allt det här har jag hunnit träffa en hel hög med välkomnande och trevliga människor, inom såväl förvaltningen som trainee-gruppen. Jag ser verkligen fram emot de kommande 10 månaderna och hoppas att jag får fortsätta att utvecklas, anta större arbetsuppgifter, ytterligare förstå processerna inom kommunen…men framförallt fortsätta ha kul!!!

Under inflyttningsfesten för de nya lokalerna fick avdelningarna på stadsbyggnadskontoret i uppgift att förse väggarna med konst. På bilden syns jag och några av mina kollegor måla vårt bidrag, vilket såklart blev en karta över de kvarter vi idag sitter i.