Politiker och tjänstemän

Nu är utbytesperioden i full gång och det är väldigt intressant. Jag får stifta bekantskap med många nya områden och får en inblick i hur oerhört många olika och komplexa frågeställningar som landar på en kommunjurists bord.

Förra veckan var Axel Danielsson här i Hylte kommun och berättade om rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän. I den kommunala verksamheten är det ju så att det i princip finns två parallella styrsystem och det är viktigt att såväl förtroendevalda som tjänstemän har kunskap om vad rättsreglerna säger om rollfördelningen och hur rättsreglerna bör tillämpas. Politiker och tjänstemän måste samverkan för att skapa en demokratisk organisation. Kommunallagen reglerar inte hur detta ska ske i detalj, men samordningen brukar ofta uttryckas så att det är politikerna som beslutar om vad som ska åstadkommas i kommunen medan tjänstemännen bestämmer hur de politiska besluten ska verkställas. Det kan dock vara svårare än så i praktiken och gränslandet mellan politikernas ansvar och befogenheter och tjänstemännens ansvar och befogenheter kan inte alltid lösas utifrån en uppdelning i vad och hur.

Föreläsaren betonade hur viktigt det är att politiken ger klara och tydliga mål till verksamheterna och att man därefter inte går in och detaljstyr. Det är angeläget att hålla isär beslutsfattandet och verkställigheten. Det var en bra dag som gav mig en del funderingar och jag insåg hur viktigt det är att uppnå en samstämmighet mellan politiker och tjänstemän. Att arbeta i en politiskt styrd organisation är spännande och utmanande och innebär också att man, som föreläsaren markerade, får arbeta i demokratibranschen.

 

Läs även Emelies tidigare inlägg:
”Nya utmaningar”
”Fikadiskussioner”
”Projektarbete”
”En komplex förvaltning”
”Kurs i Stockholm”
”Att sätta mål”
“If you want corn plant corn”
“Ny på jobbet”

Lämna ett svar