Nytt år, nya projekt och nya erfarenheter

Nytt år innebär ny budget och således nya projekt som skall genomföras under året. Varje år finns det planerade investeringar som skall genomföras men även akuta åtgärder som dyker upp och måste lösas. De nya projekten som skall genomföras under året börjar så smått trilla in och varje nytt projekt innebär en ny utmaning att sätta sig in i. Det som är speciellt med att jobba som byggprojektledare är att varje projekt är unik och därför innebär det att varje projekt har sin egna utmaning och därför blir jobbet både utvecklande, intressant och ingen dag är den andra lik.

I början på ett projekt är det viktigt att planera arbetet då det är många olika parter som skall samordnas, bygglov som skall sökas och oftast verksamheter som påverkas under projektet. Eftersom det även finns en budget som skall hållas är det även viktigt att ta fram en kostnadsuppskattning på de olika delarna i projektet så allt som skall utföras hamnar innanför ramarna i budgeten.

Kommunens fastigheter är ofta komplexa byggnader med avancerade installationer och därför är det tur att det finns kompetenta personer på fastighetsavdelningen som alla har sina olika specialistområden. Som trainee är det en ynnest att få jobba nära dessa personer och kunna få ta del av deras kunskaper för att lära sig mer om deras olika områden.

Allt efter att tiden går så blir man mer och mer bekväm sin nya roll och stundtals är det lätt att glömma bort att man är trainee och då är det bra att bli påmind om detta genom de olika utbildningarna och träffarna som ingår i traineeprogrammet. Denna gången innebar det en projektledningskurs på Högskolan i Halmstads vilket var en spännande upplevelse att återigen vara tillbaka i de gamla korridorerna som man spenderade mycket tid i under studietiden.

Snart är det dags för en utbytesperiod som ingår i traineeprogrammet. Detta är en fantastisk möjlighet och mitt råd är att planera denna i god tid för att få ut så mycket som möjligt av perioden. Förutom att få med sig nya erfarenheter och kunskaper från en annan arbetsplats så är det en unik möjlighet att bredda sitt kontaktnät och vidga sina vyer.

Min utbytesperiod kommer förläggas i min hemkommun vilket blir intressant då man har en annan koppling till fastigheterna där och i allra största grad påverkas av utvecklingen av dessa. Därför skall det bli en intressant period och jag ser mycket fram emot denna samtidigt som det kommer kännas konstigt att vara borta från den ordinarie arbetsplatsen under en längre period.